WATERLOO Residence

Year of construction : 2018
Location : Montreal (Qc), Canada
Area : 840sqf
“With this gain in light, the new dining room is more inviting for family activities, and we have the impression that we eat and live outside all year long” explain the owners.
For this project, the APPAREIL Architecture team received the mandate to design an extension for a family home and renovate its shared spaces. The project’s initial phase was to develop an extension to the house which acted as a “luminous box”. Taking advantage of the lighting, a dining room was outfitted and offers, throughout the year, a unique view on the backyard. Inside, the kitchen was redesigned to foster dialogue between old and new elements. Responding to the owners’ wish to preserve the dark tinted floors, the integrated materials are more luminous and neutral. The smooth cupboards with no visible hardware reinforce the space’s soberness. In contrast with this immaculate white environment, a central wooden module stands out by its surface textured with wooden slats. Made of walnut, the element brings a touch of warmth and harmonizes with the existing wooden floor. It allows for all essentials to be concealed by acting both as a dish cabinet and pantry. The space is thus unobstructed and seems more spacious.The intervention further extends throughout the ground floor to open the space and create a welcoming relationship between the rooms.

This central piece harmonizes the old and new components of the space. Visible from all rooms, it becomes the ground floor’s focal point.

Architecture : APPAREIL Architecture
Light fixtures: Hamster
Contractor: Simlande Construction
Cabinetmaker: Ebenisterie CST Enr, Steve Tousignant
Floe Chair: APPAREIL Atelier
Table and chairs: Kastella
Photographer: Félix Michaud