La SAPINIÈRE

Year : 2021
Location : Montreal (Qc), Canada
Taking advantage of the typical narrow plane of Montreal’s residential architecture, La Sapinière speaks to refined and welcoming interiors with its natural materials and thoughtful details.
Appareil Architecture accompanied a young couple in renovating part of their duplex, transformed into a single-family home. The ground floor having already been refurbished, their interventions focused on the connections between the two levels and on refurbishing the upper level’s bedrooms and bathrooms. The architects made use of the building’s elongated shape to create a master bedroom that is almost independent from the rest of the floor. To emphasize a change in location, the wooden floor gives way to large terracotta tiles, which give the bedroom and walk-in closet a warm and welcoming atmosphere. The monochromatic bathroom seduces through its details and minimalism. The bespoke accessories, the encased cabinets and the reduced vanity emphasizing the sink contribute to optimizing the space while lending it its cachet.

 

Visible from the bed, the garden’s large pine tree brings nature into the room and transports its inhabitants out of the city.

 

Architecture : APPAREIL Architecture
Contractor : Les Deux Marteaux
Cabinetmaker : L'Autre Atelier
Metal: Arrebeuri
Photographer : Félix Michaud
Project executed for the show Passion Poussière on ICI tou.tv